Korfbal is na voetbal, hockey en volleybal met ruim 100.000 leden de 4e teamsport in Nederland. Korfbal is in Nederland ontwikkeld maar wordt inmiddels in meer dan 57 landen beoefend. Korfbal is de enige mixed sport in de wereld; tot en met het hoogste niveau spelen vrouwen en mannen in één team. De laatste 25 jaar heeft met name zaalkorfbal zich ontwikkeld tot een aantrekkelijke topsport.
Korfbal wordt op het veld en in de zaal gespeeld. Op het veld wordt op kunstgras en gras gespeeld. Volgens de regels is bij korfbal geen lichamelijk contact toegestaan maar in de praktijk komt dit veelvuldig voor. De vele sprongduels en draaibewegingen die tijdens het spel noodzakelijk zijn, vergroten de kans op sportblessures. De meest voorkomende blessures bij korfbal zijn enkel, knie- en duimblessures.
Enkel
De meest voorkomende blessure bij korfbal is de enkelverstuiking, ook wel distorsie, verzwikking of verdraaiing genoemd. In de meeste gevallen ontstaat de blessure bij een landing op de buitenzijde van de voet waarbij de voet te ver naar binnen draait. Aan de buitenkant van de voet kunnen kapsel, banden en zenuwweefsel beschadigen doordat er teveel rek op komt. Aan de binnenzijde kan er kraakbeen beschadigen doordat het teveel in elkaar gedrukt wordt. Afhankelijk van de ernst van de blessure zijn de weefsels aan de buitenzijde uitgerekt of gescheurd. Deze beschadiging veroorzaakt een bloeding in de enkel. Vandaar dat de enkel dik, (na korte tijd) blauw en pijnlijk wordt. Het beschadigde weefsel geneest vanzelf net als een wond op de huid. Maar spieren en zenuwweefsel gaan niet vanzelf weer goed functioneren, deze moeten getraind worden. Dat kan met hele simpele balansoefeningen. Daarnaast moet de enkel beschermd worden om de kans op herhaling te voorkomen. Een Enkelbrace is hier een goede oplossing.
Een oefening voor het voorkomen van enkelblessure
Startpositie:
Sta met beide voeten op schouderbreedte
Til je rechterbeen van de grond
Actie:
Maak kniebuigingen met je linkerbeen. Houd je hiel daarbij op de grond
Zwaai je rechterarm naar voren
Strek je linkerbeen en laat je rechterarm zakken
Herhaal dit in 2 sets van 15 buigingen voor beide benen
Variaties
A1: Doe de oefening op vlakke ondergrond
A2: Doe de oefening op een vlakke ondergrond met je ogen dicht
Belangrijk: de kniebuiging hoeft niet diep te zijn. Je knie mag niet voorbij de punt van je tenen komen.
Knie
De knie is een blessuregevoelig gewricht. Door een verdraaiing kan het kniegewricht beschadigen. Bij zo’n verdraaiing kunnen (kruis)banden en meniscusweefsel beschadigd raken. Letsel aan de meniscus kan zwelling veroorzaken en mogelijk kan de knie niet meer goed buigen en strekken. Ernstig letsel aan de kruisbanden veroorzaakt vaak een inwendige bloeding of vochtvorming. De knie voelt dan dik en warm aan, doet pijn en beweegt niet meer goed. Bij een ernstige verdraaiing raken kruisbanden en de binnenste meniscus vaak tegelijkertijd beschadigd. Bij het vermoeden op letsel van de kruisbanden is het belangrijk om de juiste diagnose te laten stellen bij een sportarts en of sportfysiotherapeut.
Tijdens en na het herstel van een knie blessure kan het zinvol zijn om de knie (tijdens het sporten) te beschermen met een Kniebrace.
Een oefening voor het voorkomen van knieblessure
Quadriceps
Ga met je voeten op schouderbreedte uit elkaar staan.
Veer vanuit rechtstand iets door de knieën nooit verder dan 90 graden.
Strek vervolgens je benen weer.
Doe dit rustig gedurende 30 seconden.
Herhaal de oefening drie keer.
Quadriceps (=bovenbeenstrekker)
De aanhechting van deze spier onder de knie kan door overbelasting pijnklachten geven. Vaak zie je dit bij jonge sporters die in korte tijd flink gegroeid zijn. De botten nemen eerst in lengte toe waarna de spieren en pezen volgen. Veel jonge sporters gaan juist op de leeftijd wanneer ze flink groeien, eerder meer dan minder frequent sporten. Waardoor met name deze spieraanhechting overbelast kan raken. De pijn zit meestal onder de knieschijf (=patella). Een PSB Patellabrace kan in veel gevallen de pijnklachten verminderen.
Een oefening voor het voorkomen van bovenbeenblessure
Ga met je voeten op schouderbreedte uit elkaar staan.
Buig je knieën tot 90 graden en houd dit 30 tot 60 seconden vast.
Schud je benen goed uit en herhaal de oefening.